DOMOV PROVONĚNÝ VŮNÍ CHLEBA

Snad každý má rád vůni čerstvě upečeného chleba. Pečení chleba je rituál, který stojí za to a je dobře, že se opět začal navracet do našich domovů. U nás v rodině jsem byla poslední, kdo nepekl svůj chleba. Kurz pečení kváskového chleba a ošatku na chleba jsem dostala od sestry k předloňským Vánocům. A tak jsem také začala s pečením. Ne všechny mé pokusy byly vždy zdařilé, to přiznávám. Bylo třeba se naučit, že těsto potřebuje dostatek času na kynutí a že proces nelze nijak uspěchat.

Připravte si:

  • sklenici s kváskem (obdaruje vás ten, kdo už peče)
  • 250 g chlebové žitné mouky
  • 500 g chlebové pšeničné mouky
  • teplou vodu
  • 3 lžičky soli, kmín, fenykl, dýňová nebo slunečnicová semínka
  • také větší mísu na zadělání (používám tupperware 7,5 l) a chlebovou ošatku na kynutí (cedník)

Večer si do mísy nasypte 250 g žitné mouky, sůl, semínka, cca 3 lžíce kvásku a přilijte 250 ml vody. Promíchejte, mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě do rána kynout. Zbylý kvásek ve sklenici „dokrmte“ žitnou moukou, zalijte vlažnou vodou, vše promíchejte do husté kašičky, nechte kvásek zvednout a ráno si sklenici schovejte do lednice na další pečení. (vydrží cca 5-7 dní)

Ráno si do mísy s těstem přidejte 500 g pšeničné mouky, cca 125 ml teplé vody, množství vody záleží na vlhkosti mouky a množství přidaných semínek, vše důkladně promíchejte měchačkou nebo rukou, těsto by mělo být vláčné nelepivé, vytvarujte hladký bochník, při tvarování si pomozte trochou mouky a položte do pomoučněné ošatky (nebo cedníku), přikryjte utěrkou a nechte opět několik hodin kynout, cca 2-4 hod.

Potom předehřejte troubu i s plechem (nebo litinovým hrncem), na kterém budete chleba péct, na 250 stupňů.

Chléb z ošatky vyklopte na vyhřátý plech nebo do vyhřátého litinového hrnce a dejte do trouby péct. Do trouby přidejte malý pekáček s 250 ml vody a nechte vodu během pečení odpařit. Pečte na 250 stupňů cca 10-15 min. a poté snižte teplotu na cca 220 stupňů a dopékejte  40-50 min..

Upečený chléb přendejte hned po vyndání z plechu na mřížku a nechejte vychladnout. Správně upečený chléb by měl mít kaštanovou barvu a při poklepání má „zvonit“.

Uchovávejte nejlépe zabalený v utěrce.

Pokud vás zajímá více informací o tom, jak vytvářet prostředí, ve kterém se cítí lidé dobře, klikněte zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.